You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резултати от производствено приложение на Рутмост, Алга 900 и Алга Бор върху лавандулови насаждения в Северозападна България

agrobio-trading-main-img

 

Лавандулата е втората по значимост след розата етерично-маслена култура за условията на България.

През последните години площите, на които се отглежда лавандула непрекъснато се увеличават, което се дължи на балгоприятните почвено-климатични условия, за нейното развитие в нашата страна и добрата доходност, която се получава при реализацията на лавандуловото масло.

За успешното и рентабилно реколтиране на лавандулата, все по-голям дял се пада на органичните и ограно-минерални торове-биостимулатори, приложени почвено или чрез пръскане по време на вегетацията под формата на работни разтвори.

Нашите специалисти, съвместно със собственика на 10ха лавандула, в т.ч.  6ха на три години и 4ха млада, на една година проведоха следните третирания:

 

  1. Четири хектара едногодишна лавандула

- в началото на вегетацията – ново листообразуване - пръскане с Рутмост 1л/ха, за засилване коренообразуването и подобряване усвояването на наличните хранителни вещества от почвата.

- след 20 дни пръскането се повтори отново с Рутмост 1л/ха, Алга 900 0,5кг/ха и синтетичен пиретроид на база Циперметрин в  доза 300мл/ха за борба с листогризещи гъсеници , от която е имало нападение.

При същите почвено климатични условия и агрофон на отглеждане, само след тези пръскания  с нашите торове, тази млада лавандула видимо бе по – добро развитие, и като хабитус на растеж, и като наличие на цвят. По сведение на стопанина още първата година е прибрал реколта от цвят.

 

  1. Шест хектара тригодишна лавандула

 

Тук третирането /листно пръскане/ започна също след новото листообразуване и бе направено с Алга 900 в доза 500гр на хектар. След двадесет и един ден отново проведохме пръскане, този път в комбинация – 1л на хектар Лейли 2000 и 1л на хектар Ка Бор, за по-добро цветообразуване и подобряване качеството на маслото. И при това насаждение се наложи да прибавяме инсектициди за борба с листогризещи гъсеници- 300мл на хектар циперметрин.

След прибиране на цвета бе направено едно пръскане с 1 литър на хектар Софтгард за засилване имунната система на растенията и преодоляване негативните последствия от стреса, предизвикан от неблагоприятните абиотични фактори през зимния период.

 

От тези площи при приложената от нас технология, полученото масло от декар е с 2,5л повече, в сравнение с нетретираните площи.

 

 

Сподели
Последни статии от категория "Лавандула"