You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Зимно пръскане на овощните дръвчета

agrobio-trading-main-img

Зимно пръскане на овощните дървета се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките, по клонките.
Така се унищожават яйцата на червения овощен акар, листните въшки, зимуващите ларви на калифорнийската щитоносна въшка, на сливовата щитоносна въшка, яйчните щитчета на ябълковия молец, яйцата на някои видове листозавивачки, на пръстенотворката. Засяга се и крушовата бълха.
Без нужда не трябва да се пръскат младите дръвчета – под 4години.

Предлагаме за зимно пръскане Акарзин. Дозата е 300 г за 10 л вода. Има контактно действие, което изисква по-висока температура. Затова третирането се прави след като преминат големите зимни студове през януари и началото на февруари, преди да набъбнат пъпките, но в никакъв случай ако те са започнали да се развиват. Работи се в топли, слънчеви дни, през които няма опасност от замръзване на разтвора. По това време зимуващите форми на различните неприятели се активират и стават по-уязвими.
Зимното пръскане трябва да бъде обилно, разтворът да проникне навсякъде и да намокри добре короната и стъблото.

Акарзин е безопасен и няма карантинен срок. Действа задушаващо на засегнатите стадий на насекомите. При пръскането се образува въздухонепропусклива маслена ципа, която не допуска достъпа на необходимия кислород до тях. За да се избегнат обаче дразнения на очите, носа, кожата се работи с ръкавици, маска, предпазна дреха. Преди пръскането дърветата трябва да са добре почистени. Да се остърже старата, напукана кора на стъблото, да се изрежат сухите клони и да се направи подходяща резитба.

Третират се семковите и костилковите овощни видове. Известно е, че при по-често третиране се намалява устойчивостта на дърветата към ниските температури през зимата и има опасност от получаване на повреди от измръзване. По-чувствителни в това отношение са костилковите овощни видове, защото се развиват по- рано. Затова подходящият момент на пръскане при тях трябва да се преценява много внимателно.

Сподели